• 22 Σεπτεμβρίου 2016

Με πρόσφατη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της χώρας, εν μέσω θέρους και με τις περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων να γονατίζουν τους Πολίτες, ξεκίνησε εσπευσμένα μία διαδικασία διαλόγου με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τούτο δέ προέκυψε αμέσως μετά την προηγηθείσα αλλαγή του εκλογικού Νόμου. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι το Πολιτικό προσωπικό της χώρας κρίνει ως ζητήματα μέγιστης προτεραιότητας τα θέματα που προσδιορίζουν τον Πολιτειακό και Πολιτικό χάρτη της χώρας, ωσάν αυτά να είναι οι κρίσιμες παράμετροι που θα οδηγήσουν σε άρση των οδυνηρών αδιεξόδων που βιώνει εδώ και χρόνια η Οικονομία και η Κοινωνία συνολικά.

Αντιπαρερχόμενοι αυτή την πρωθύστερη και στρεβλή ιεράρχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, η οποία κατά την άποψή μας αποσκοπεί επικοινωνιακά στην άνευ ουσίας όξυνση του πολιτικού διαλόγου και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ατζέντα των καθημερινών ουσιαστικών προβλημάτων, θέλουμε να σταθούμε στο περιεχόμενο της προκείμενης διαδικασίας αυτό καθ εαυτό.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, το Σύνταγμα μίας ευνομούμενης Πολιτείας αποτελεί το υπέρτατο και κυρίαρχο πλαίσιο αξιών, όρων και δεσμεύσεων στις οποίες η κοινωνία προσχωρεί με την ελεύθερη βούλησή της, προκειμένου να διασφαλίσει την ακώλυτη και ασφαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Μέσα σε αυτό οριοθετούνται οι εξουσίες, ορίζονται οι κανόνες σύνταξης και εφαρμογής των Νόμων, και τελικά συντίθενται όλα εκείνα τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά που υπηρετούν τον Πολίτη και διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Όμως στην Ελλάδα του σήμερα, για ποιες πράγματι αξίες ομιλούμε, και ποιοι είναι οι Κώδικες εκείνοι πάνω στους οποίους ο σύγχρονος Νομοθέτης θα συντάξει την Νέα Χάρτα της Λαϊκής κυριαρχίας και της Δημοκρατίας;

Μήπως θεμέλια της συντακτικής βούλησης αποτελέσουν όλες αυτές οι στρεβλώσεις και οι παρεκκλίσεις που εξετράφησαν επί σειρά δεκαετιών με την  ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση, των εκάστοτε κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης; Άραγε θα πρυτανεύσουν οι αρχές της μετριοκρατίας, της επικάλυψης των εξουσιών, της παντοδυναμίας του Kράτους απέναντι στον ανήμπορο να αντιδράσει Πολίτη; Είναι το αξίωμα του ακαταδίωκτου των Πολιτικών Ταγών και η άκριτη άφεση αμαρτιών, μέσα σε πλαίσια διαπλοκής και συνωμοσιολογικής εμπλοκής εξουσιών και δομών, που θα οριοθετήσουν το πλαίσιο ύπαρξης και δράσης των Πολιτών;

Και αν όλα αυτά ακούγονται σαν εξωπραγματικές ανησυχίες, ας κοιτάξουμε ψύχραιμα τριγύρω μας και ας επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε τους κώδικες αξιών που κυριαρχούν στην καθημερινή μας ζωή.

Επί σειρά δεκαετιών παρακολουθούσαμε ή ακόμα χειρότερα συμμετείχαμε στο να δημιουργηθεί η εφιαλτική κατάσταση που σήμερα βιώνουμε. Ενθάρρυνση της μετριοκρατίας με την απαξίωση, αν όχι καταδίωξη της αριστείας. Ποινικοποίηση της Επιχειρηματικότητας και επιδίωξη του επιδοτούμενου «βολέματος» στις αγκαλιές του «Κράτους-Πατερούλη». Εθισμός στις Δανειακές δόσεις που νάρκωσαν τα παραγωγικά και ανταγωνιστικά αντανακλαστικά των Πολιτών και έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού, εξαρτώμενη από τις διαθέσεις των Αγορών και καθιστώντας την όμηρο των Οικονομικών και Γεωπολιτικών επιδιώξεων Εχθρών και Συμμάχων. Εγκαθίδρυση και κυριαρχία αντιλήψεων ταξικής αντιπαλότητας ανάμεσα στους Πολίτες, με δημεγερτικούς πολιτικούς προσδιορισμούς όπως «μή προνομιούχοι», «έχοντες και κατέχοντες», «προοδευτικές δυνάμεις εναντίον οπισθοδρομικών», και ούτω καθεξής.

Δυστυχώς, όσα περιγράψαμε μέχρι εδώ, είναι αυτά που σήμερα στραγγαλίζουν την Ελληνική κοινωνία, και αποστερούν από τους Πολίτες την πραγματική δυνατότητα να εκκινήσουν μία νέα πορεία προς την ευημερία, κατακτώντας τις ελευθερίες της οικονομικής προκοπής, της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας. Αυτές οι νοσηρές Υπο-αξίες είναι που πρέπει να αναθεωρηθούν εκ βάθρων, και να αντικατασταθούν από Αξιακούς Κώδικες που θα υπηρετούν αληθινά τα ιδανικά της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Προόδου.

Το νέο Σύνταγμα της Χώρας, όποτε αυτό προκύψει, ας σηματοδοτήσει την απελευθέρωση των Πολιτών από τις απαξιωτικές δουλείες του παρελθόντος, βάζοντας τα θεμέλια για την κυριαρχία των Αξιών της προσπάθειας, της αριστείας, του οράματος και της επιτυχίας.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα KONTRA NEWS στις 14/08/16

Αφήστε μια απάντηση